2007. augusztus 4., szombat

Hitel

Hitel



Most olvastam a Figyelőn a cikket, hogy már most is nyakig ülünk adósságban. De a lakosság hitelvelvételi kedve nem apad.
Figyelő
Szerintem nem csökkent a hitelfelvételi kedv a megszorítások hatására. Abból lehet erre következtetni, hogy az ingatlanvásárlások száma se esett vissza.
Van olyan ügyfelem, aki egyszerre 5-10 féle hitelt is fizet. Nem is értem, hogy nem tudnak számolni az emberek. A pillanatnyi vágyak kielégítése fontosabb, mint a távoli, messzi ködbe vesző jövő?
A másik érdekes dolog, hogy itthon a bankok 3-szor magasabb kamatmarzzsal dolgoznak, mint a pénzügyileg fejlettebb Nyugaton. Érdekes, hogy Angliában akár 3% is lehet a folyósítási jutalék. Tehát ott a kezdeti költségek a magasabbak, mert a kamat alapján választanak hitelt az emberek. Nálunk ez is pont fordítva működik, a bank elengedi az összes kezdeti költséget (kivéve a közjegyzőt, pedig azt Ausztriában a bank állja), kap akciós kamatot az ügyfél. Később meg belegebedhet abba, hogy a magas kamatokat fizeti.

Ez is jellemző:
"A másik ok a hitelportfólió összetétele, ebben pedig a hitelfelvevőknek mindenképpen tanulniuk kell. Sokan ahelyett, hogy 10 százalékért jelzálogfedezettel adósodnának el, inkább 35 százalékért személyi kölcsönt vesznek fel. A lakás tehermentes marad, de a mosógépet, újabban az egyiptomi utazást kölcsönből vagy részletre fizetjük. Aligha kell magyarázni, hogy a pénzek nincsenek felpántlikázva, ha a lakásra vettünk volna fel hitelt, és így maradt volna a háztartási gépekre és az utazásra pénzünk, akkor sokkal olcsóbban kaptuk volna meg ugyanazt a kölcsönt. Nem szabad bedőlnünk az olyan (finoman szólva nem éppen a pénzügyi kultúrát támogató) reklámoknak, amelyben a háztartási hitelezést nyújtó cég ezt kérdezi: „Szeretne vásárolgatni?” „Vásárolgatni” nem hitelből érdemes."

Igencsak alacsonyan áll itthon a pénzügyi kultúra, enyhén szólva a béka segge alatt.

Nincsenek megjegyzések: