2007. október 5., péntek

A jenhitel előnyei és hátrányai

Jen hitellel az is előfordulhat, hogy egyik nap 160 Ft-ra ébredek a japán jennél, a másik nap pedig 200 Ft-ra. Ha gyorsan változtatni akarok ebben a helyzetben, azt nem tehetem meg. Jó előre be kell jelenteni a banknak a váltást, 2 héttel. Utána pedig az átváltási költség elviszi az eddig nyereségemet. Tehát duplán kell átváltani, nem YEN/CHF az átváltás, hanem YEN/Ft Ft/CHF ami megint csak költséget termel.

Igaz, hogy akkor se könnyű a bankváltás, ha másik bank hitelét választjuk. Meglehetősen kötve vannak ma az emberek a bankokhoz. Ráadásul mire az igazi feltételekkel tisztában leszünk, már kidobtunk egy csomó pénzt a hitelre, folyószámlára, stb. Egyik ügyfelem is is jenben indította el a hitelfelvételi procedurát és menet közben változtatott a dolgon, amikor kiderült 1-2 apró turpisság.

A jen hitelnek az is a nagy problémája, hogy olyan pénzügyi tanácsadó kellene az ügylet megkötése előtt és után, aki ért a világpiaci folyamatokhoz. Az egyébként nagyon kedves és segitőkész ügyintézők ehhez nem fognak érteni. Az ügyfél csak a kedvező kamatot látja.

Miért jegyez be az OTP 160%-os jelzálogterhet az ingatlanra a jenhitelnél?

A 160%-os jelzálogteher azt jelenti, hogy az OTP sem tudja, hogy mennyire mozdulhat el a jen árfolyama. Tehát nagyobb arányú terhet jegyeztet be az ingatlanra, hogy mindenképpen tudja érvényesíteni a követelését (egy jelzáloglevélnél ez alapkövetelmény). Tehát a bank többet nem követelhet, mint amennyi a tartozás, viszont ha az árfolyam elmozdul, akkor forintban jóval többet kell visszafizetni.

Jen hitel vagy svájci frank hitel a jobb?
Nehéz a két ajánlatot összehasonlítani, de nekem úgy tűnik, hogy ha nem a kezdeti akciós időszakot nézem, akkor alig jobb az OTP, tehát az árfolyamkockázat miatt a CHF hitelt választanám.

"Én azt hiszem ezzel a japán yenes hitellel nem kellene befürdetni nagyon sok embert."

forrás: bankweb.hu fórum

Nincsenek megjegyzések: