2008. január 18., péntek

jen hitel

Jen hitel és jen lakáshitel, jen hitel kamat

Magyarországon vigyázni kell a jen alapú hitelekkel

A Pénzügyi Stabilitási Bizottság szokásos negyedéves ülésén a Pénzügyminisztérium (PM), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint az MNB képviselői a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aktuális kérdések áttekintése, a kockázatok értékelése során különösen két területtel foglalkoztak - derül ki a jelentésből -, az amerikai jelzálogpiaci válság tanulságaival és a Magyarországon beindult japán jen alapú hitelezéssel. Az utóbbival kapcsolatban a résztvevők egyhangúlag úgy ítélték meg, hogy az új devizanemben való hitelezés fölveti a rendszerszintű kockázatok esetleges növekedésének veszélyét, ezért szükségesnek tartották a helyzet részletesebb vizsgálatát.

Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában ugyancsak arra figyelmeztetett: az amerikai jelzálogpiaci válsághoz vezető jelenségekhez hasonló elemek az itthoni piacon is jelen vannak. A jen alapú hitelezéssel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a jen árfolyamának, kamatának mozgása az európai intézmények - és főleg a hitelfelvevők - számára nehezen előre jelezhető, ezért nagyobb a visszafizetési kockázat is. Az elnök jelezte: ha a jenhitelek bizonyos arányt meghaladnak egy hitelintézet lakossági állományán belül, várhatóan magasabb tőkefedezettségi/ tartalékolási kötelezettséget írnak elő az ebben érdekelt intézményeknek.

(forrás:origo.hu)

Nem hiába tiltották be a jen hiteleket Ausztriában, az átlagon felüli kockázat miatt.
Ezért érdemesebb inkább euróban vagy svájci frankban hitelt felvenni.
Már most az árutőzsde felé fordultak a befektetők. Ha ez folytatódik, és a részvénypiacon beindul a korrekció, akkor lehet hogy a jen árfolyama is hirtelen erősödni kezd, ha a befektetők visszaváltják az olcsón felvett több 100 milliárd dollárra rúgó jen hiteleket.

Nincsenek megjegyzések: