2008. január 5., szombat

THM

Forrás: www.klikkbank.hu 2007.11.7.

Új, egységes számítást írt elő a teljes hiteldíj-mutatóra (thm) és a betéti hozamokra az a kormányrendelet, amely a befektetési, a betéti és a hiteltermékek pontosabb összehasonlíthatóságát és a fogyasztók döntéseinek nagyobb megalapozottságát szolgálja - közölte Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese a szerdai kormányülés után.

A jövő februártól hatályos rendelet értelmében a thm számításakor minden olyan költséget figyelembe kell venni, amelyet az ügyfélnek meg kell fizetnie a futamidő alatt. A thm nem vonatkozhat csak a rövid akciós időtartamra. A rendelet megszünteti annak a lehetőségét is, hogy a bankok lényeges információkat a reklámokban csak az apró betűs részben ismertessenek - tette hozzá Schiffer Péter.

Eddig elég vicces volt, hogy 2% THM-et adott meg az OTP a jen hitel reklámaiban. Mindehhez nem árt tudni, hogy 1,75% volt az első évben az akciós kamat (elengedték az első évben a kezelési költséget, ha vállalta az ügyfél, hogy a bankhoz utalja a fizetését), de a második évtől már 2,5% a kamat + 2,04% az éves kezelési költség.

Igaz hogy a bankok többsége ezt a játékot játszotta, tisztelet a kivételnek. Viszont most lesúlyt a PSZAF, és kötelező lesz a korrekt tájékoztatás februártól:)

Az is érdekes, hogy évente átlag 5000 lakossági panasz érkezik a banki szolgáltatásokat illetően, és ezek jelentős része a megfelelő tájékoztatást hiányolja. (a fentiek alapján ez nem is meglepő) .

Van még mit fejlődnie a pénzügyi kultúrának.

Nincsenek megjegyzések: