2008. január 22., kedd

Kamat emelés

Kamatemelési ciklus?

Több tényező is a kamat emelkedésének az irányába mutat, egyrészt az USA jelzálogpiaci válság miatt is emelkednek a kamatszintek (vége az olcsó hitelek időszakának).
Másrészt kamatemelési ciklusban vannak a világon a jegybankok.

A Napi Gazdaság szerint:
Több hitelintézetnél is elképzelhető a devizakölcsönök kamatának emelése, annak ellenére, hogy legutóbb a svájci jegybank már változatlanul hagyta az irányadó kamatot. Korábban azonban több olyan svájci kamatemelés is történt, amit a magyar bankok nem érvényesítettek.

Ez azért lehet ilyesztő sokak számára, mert a legnagyobb népszerűségnek örvendő devizahitelek körében várható kamatemelés, ezt még tetézi az árfolyamkockázat.
A hitelfelvevők több mint 90%-a devizában adósodik el, ezért a többséget kellemetlenül érintheti a törlesztőrészletek emelkedése.

Ami igazán veszélyezeti az adósok hiteltörlesztő képességét, hogy a devizahiteleket sokan túlfeszített büdzsére alapozzák, tehát fillérre pontosan kiszámolják, hogy mennyit tudnak fizetni, és nem hagynak tartalékot a családi költségvetésben, ami komoly borulást okozhat.

Ami nem látszik első pillanatban, hogy a devizahitelnél a folyósításkor és a törlesztéskor is meg kell fizetni a deviza átváltás költségét, ami a vételi és eladási árfolyamkülönbségben jelentkezik.
Gyakorlatilag, ha 10 millió Ft hitelt felveszünk, akár 10,3 millió forintra is rúghat a tartozásunk ennek a bújtatott költségnek a következtében.

Még többet a jen hitel-ről

Nincsenek megjegyzések: